Genel

Warka Kuleleri – Havadan Su Toplayan Kuleler


Warka kuleleri başlıkta da belirttiğimiz gibi havadan su toplamaya yarayan, özel geometrik şekillerdeki kulelerdir. İlk olarak Etiyopya’da işleme konulan Warka kuleleri Günlük olarak yaklaşık 100 litre suyu havadan toplar.

Namib Çöl Böceği vücudu İle Su Toplarken
Kule Tasarım Örnekleri
Yoğunlaşma Aşaması

Yoğunlaşma, buharlaşma ve yer çekimi esaslarını kullanarak çalışan Warka kulelerine yine Afrika’da yaşayan Namib Çöl Böceği ilham vermiştir. Namib Çöl Böceği vücudunu belirli bir pozisyona getirerek bir süre bekler. Vücudunda bulunan kılcak tırnaklar sayesinde havada bulunan nemi yoğunlaştırarak kendine içme suyu sağlar. Bu özellik çöl gibi iklimlerde hayati bir gerekliliktir.

Proje bu noktadan ilham alarak gelişmiştir. İnşaasında bambu ağaçları ve özel mikro dokulara sahip ağlar kullanılan Warka kuleleri adını Etiyopya’nın nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Warka ağacından almaktadır. Yağmur, sis ve çiğ gibi durumlarda havada oluşan buharlaşmayı yoğunlaştırarak suya çeviren Warka kuleleri yöre halkının su ihtiyacını karşılamakta önemli bir yer edinmeye başlamıştır. Günlük 100 litre gibi bir hacimde su biriktirebilen kuleler, yöre halkından da büyük ilgi görmektedir.

Yöre halkına Warka kulesi yapımı hakkında eğitimler verilmektedir. Yöre halkı bu kuleleri kullanarak bölgesel susuzluk ile mücadele edebileceklerdir. Kuru çöl ortamlarında bile gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklarından oluşan hava hareketlerinden suyu elde etmenizi sağlar.

Kuleler herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymaz. Tamamen geometrik ve mikro damarlı lifleri ile inşaa edilen yapılardır. Yapıların inşaasında termit kulelerinden esinlenilmiştir.

Proje hakkında detayı bilgi almak için http://www.warkawater.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu